Välimerellinen punainen pasta


Kuten ehkä Rao'sin lihapullareseptistä pystyi päättelemään, HerkkuFugessa veivataan erilaisia pastoja pöytään varsin usein. Tämä resepti on löytynyt vuosia sitten jonkin lehden ruokaosiosta – olisiko ollut Viini-lehti? Jo heti ensimmäisen kokeilukerran jälkeen olimme myytyjä ja tämä pasta tulee nykyisin tehtyä lukuisia kertoja vuodessa.

Ruoka on vieläpä lakto-ovo-vegaaninen annos, joka on helppo soveltaa kokonaan vegaaniseksi jättämällä parmesani pois ja valitsemalla tagliatellen, jonka valmistamiseen ei ole käytetty kananmunaa.

Annoksen kunkku on kuitenkin itse tehty punainen pesto. Sen tekee muutamassa minuutissa sauvasekoittimella ja maku on todella intensiivinen. Pesto tekee annoksesta tavallaan jopa lihaisan, vaikka kastikkeessa onkin lisukkeena ainoastaan pinaattia, oliiveja ja artisokansydämiä. Pestoa kannattaa tehdä kerralla tuplamäärä, koska se on aivan ihanaa esimerkiksi tuoreen leivän päällä sellaisenaan. Pesto säilyy jääkaapissa muutaman päivän.

Punainen pesto (4 pasta-annosta)

  • 200/100 g tölkki aurinkokuivattuja tomaatteja öljyssä
  • 1 dl paahdettuja pistaasipähkinöitä (muutkin käyvät)
  • Peukalon kokoinen pala parmesaania
  • 1 valkosipulin kynsi
  • (1 mieto chili, jos haluat pestosta hieman tulista)
  • Oliiviöljyä
  • Suolaa ja pippuria
  • 10 lehteä basilikaa


Paahda pinjansiemeniin vaaleanruskea pinta kuivalla kuumalla pannulla. Siemenet palavat helposti, joten niitä kannattaa heilutella jatkuvasti. Olemme testailleet pestojen tekemistä myös muilla pähkinöillä ja myös edullisista suolapähkinöistä, kuten kuvassa, saa hyvän peston. Tällöin loppumaustaminen pitää tehdä varovaisemmin, koska osa suolasta tulee jo pähkinöistä. Pähkinöiden päätarkoitus on antaa rakennetta – ei niinkään makua. Miedonmakuinen pistaasi ei juuri erotu voimakkaan aurinkokuivatun tomaatin takaa, mutta antaa purutuntuman öljyiseen pestoon.

Kaada aurinkokuivatut tomaatit öljyineen korkeaan astiaan, joka soveltuu sauvasekoittimella käytettäväksi. Laita päälle pähkinät, muutamaan osaan pilkottu parmesaani ja valkosipulin kynsi. Älä mausta vielä! Aja seos sauvasekoittimella sileäksi ja lisää oliiviöljyä sekoittamisen aikana, jotta peston rakenteesta tulee sopivan löysä ja öljyinen. 

Lisää suolaa ja pippuria, sekoita ne sekoittimella seokseen ja mausta. Kun suolan ja pippurin määrä on oikea, leikkaa veitsellä basilika pieneksi silpuksi ja sekoita lusikalla peston sekaan. Basilikaa ei saa ajaa sauvasekoittimella, koska sen maku muuttuu kitkeräksi. 

Jätä pesto sivuun odottamaan pastan valmistumista.


Pastakastike (neljälle)

  • Punainen pesto
  • 100 g tuoretta pinaattia
  • 300/150 g artisokansydämiä
  • 300/150 g vihreitä kivettömiä oliiveja
  • Parmesaania
Laita pasta kiehumaan ohjeen mukaan tai tee oma tuorepasta (ks. ohje Rao'sin lihapullaohjeen yhteydestä

Mikäli haluat ryöpätä pinaatin, niin voit sen tehdä, mutta me yleensä käytämme pinaattipussin sellaisenaan ilman ryöppäystä. 


Kaada pesto pannulle lämpiämään ja lisää pinaatti, oliivit ja halkaistut artisokansydämet mukaan. Nosta keitetty pasta pannulle ja sekoita kastike ja pasta sekaisin. Nosta pasta ja kastiketta lautasille ja viimeistele parmesaanilla.




¡Buen provecho!


Kommentit