Tuliset ravut eli gambas pil-pil


Varsinkin Andalucian seudulla gambas pil-pil on suosittu ravintolaruoka eikä sen tekeminen kotonakaan ole kovin työlästä. Autenttiseen tunnelmaan vaaditaan uunin kestävät savilautaset, mutta ruoan pystyy tekemään myös aivan hyvin paistinpannulla, josta ravut kaadetaan lopuksi tarjolle. Oheisissa kuvissa on kuitenkin peri-Espanjalaiset savilautaset käytössä.

Gambas pil-pil (neljälle)

  • 500-700 g raakarapuja (gambas crudas) - 5-7 rapua per annos
  • 8 valkosipulinkynttä
  • n. 20 kuivattua chiliä
  • 4 tl savupaprikajauhetta (dulce miedompaan annokseen, picante tulisempaan)
  • n. 0,5 l oliiviöljyä
  • Silputtua persiljaa
  • Suolaa
  • Tuoretta patonkia

Pimentón
Savupaprikaa eli pimentónia on kahta eri laatua: dulce (makea) ja picante (tulinen). Voit paprikajauheen valinnalla säädellä helposti annoksen tulisuutta.

Mikäli teet pil-pilit savilautasilla, laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Aloita annoksen valmistaminen kuorimalla ravut. Poista niistä suolet myös. Laita kuoritut ravut jääveteen odottamaan.

Kuori ja pilko valkosipuli paksuiksi siivuiksi. 

Pil-pil savilautasilla

Annostele kuhunkin savilautaseen 1 tl savupaprikaa, 2 pilkottua valkosipulinkynttä, 4-6 kuivattua chiliä maun mukaan sekä noin 1 tl suolaa pohjalle. Kaada päälle oliiviöljyä niin, että astia on noin puolillaan. 

Laita savilautaset 200-asteiseen uuniin. 10 minuutin kuluttua lisää kuivatut ravut lautasille öljyn sekaan. Varmista, että ravut ovat öljyn peitossa ja anna niiden kypsyä uunissa vielä 3-4 minuuttia. 

Nosta savilautaset toisten lautasien päälle, jotta ne on helpompi tarjoilla. 

Pil-pil paistinpannulla

Laita 4 tl savupaprikaa, 8 pilkottua valkosipulinkynttä, 20 kuivattua chiliä ja 4 tl suolaa pannulle ja kaada päälle oliiviöljyä pannusta riippuen sellainen kerros, että ravut peittyisivät. Älä kuitenkaan lisää rapuja vielä!

Lämmitä öljyseos liedellä 2/3-teholla niin, että valkosipuli alkaa ruskistua. Kuivaa ravut ja laita ne öljyn sekaan kypsymään. Ravut kypsyvät 3-4 minuutissa. Voit kääntää niitä lastalla puolivälissä kypsennystä.

Jaa ruoka korkeareunaisille tarjoilulautasille öljyn ja pohjalla olevien mausteiden kera.



Viimeistele annos silputulla persiljalla ja leivällä. Leivällä on hyvä kaapia herkullista valkosipulin ja tulisen öljyn muodostamaa salsaa pohjalta.


¡Buen provecho!

Kommentit