Jos menet pihviravintolaan Espanjassa, saat lisukkeeksi lähes poikkeuksetta chimichurria. Tämä alun perin Argentiinasta kotoisin oleva "pesto grilliruoalle" on öljypohjainen persilijan, korianterin, oreganon, sitruunan ja valkosipulin maustama kastike, jossa on selvästi myös etikkaa.
Emme ole koskaan olleet erityisen ihastuneita chimichurriin lähinnä sen etikkaisen aromin vuoksi, mutta mieli muuttui viime talvena tehdyn Karibianmatkan aikana, kun pääsimme maistelemaan hieman erilaisella makumaailmalla höystettyä chimichurria. Espanjalaisesta chimichurrista nimittäin puuttuu yksi pieni tärkeä maku kokonaan: makeus. Pieni loraus hunajaa leikkaa nimittäin etikan ja sitruunan valtaaman maun juuri oikeanlaiseksi! Ohessa meidän chimichurrimme, joka mukailee Aruballa maistamaamme versiota hyvin tarkasti.
Chimichurri
- Nyrkillinen tuoretta persiljaa
- Puoli nyrkillistä tuoretta korianteria
- Neljännesnyrkillinen tuoretta oreganoa
- 1/2 punasipuli
- 1 chili
- 1 sitruuna
- 4 valkosipulinkynttä
- 2 rkl valkoviinietikkaa
- 2 rkl hunajaa
- 1 tl suolaa
- 1 tl jauhettua mustapippuria
- 1/2 dl oliiviöljyä
Purista sitruunanmehu, lisää hunaja, valkoviinietikka, suola, pippuri ja oliiviöljy.
Sekoita ja tarkista maku. Varsinkin makeuden ja etikan balanssin saaminen oikeaksi saattaa vaatia hieman säätöä. Jätä jääkaappiin vielä tekeytymään pariksi tunniksi ennen tarjoilua. Varsinkin valkosipuli ja chili voimistuvat tekeytymisen aikana.
Tarjoile grilliruoan kera. Sopii erinomaisesti lihalle ja kanalle sellaisenaan.
¡Buen provecho!
Kommentit
Lähetä kommentti