Täydelliset bourbon-ribsit uunissa tai grillissä


Meillä oli vuosi sitten häähumua ja tarjosimme häävieraillemme grilliruokaa ennen tärkeää päiväämme. Yksi ruoka tuntui maistuvan vieraille erityisen hyvin: bourbon-kastikkeella valellut ribsit. Reseptiä on tuon jälkeen kysytty sen verran monta kertaa, että julkaisemme sen nyt blogissammekin.

Alkuperäinen bbq-kastikeresepti, josta lähdimme tätä versiota kehittämään eteenpäin, oli tehty Jack Danielsistä, mutta edullisempi Jim Beam toimii aivan yhtä hyvin bourbon-aromin antajana. Kastiketta haudutetaan sen verran pitkään, että kaikki alkoholi haihtuu pois ja bourbonin aromi jää jäljelle. Kastiketta sopii tarjota siis alaikäisillekin huoletta.

Ribsien valmistaminen kannattaa aloittaa pari tuntia ennen syömistä.


Ribsien esikypsennys (neljälle henkilölle)

  • 2 kyljysrivillistä possun baby back ribsejä
  • 2 pakettia keittojuureksia
  • 4 laakerinlehteä
  • 2 rkl kokonaisia mustapippureita
  • 2 rkl suolaa
  • Vettä
Poista ribseistä kalvot. Helpoiten ne lähtevät, kun ujutat voiveitsen lihan ja kalvon väliin jommasta kummasta päästä kylkiriviä ja nostat kalvon pään irti. Siihen kannattaa tarttua talouspaperi sormien välissä, jolloin se pystyy paremmin hyppysissä. Useimmiten kalvo irtoaa yhdellä repäisyllä kokonaisena, mutta onpa joskus tullut vastaan kylkirivi, josta kalvoa ei ole saanut revittyä millään ilveellä irti.


Kalvojen poistamisen jälkeen kylkirivit kannattaa halkaista keskeltä, jolloin niiden käsittely on hieman helpompaa.

Ota riittävän iso kattila, johon sekä ribsit että keittojuurekset mahtuvat hyvin. Lohko keittojuurekset 5 cm kokoisiksi reiluiksi lohkoiksi. Juureksia ei tarvitse kuoria, mutta jos ne ovat multaisia, niin pese ne ensin. Laita juurekset kattilaan suolavedestä nostettujen ribsien kera. Lisää laakerinlehdet, pari ruokalusikallista pippureita ja pari ruokalusikallista merisuolaa. Täytä kattila vedellä siten, että sekä ribsit että juurekset ovat veden peitossa.




Lämmitä kattilassa oleva vesi kiehuvaksi, peitä kannella ja anna kiehua hiljalleen tunnin verran. 


Tässä vaiheessa valmistetaan bourbonkastike.


Bourbon-bbq-kastike (kahdelle kylkiriville + hieman dippikastiketta oheen)

  • 3 dl bourbonia
  • 3 dl ketsuppia
  • 2 dl tummaa sokeria
  • 1 dl etikkaa, esim. omena- tai valkoviinietikkaa
  • 4 valkosipulinkynttä puristettuna
  • 1 sitruunan mehu
  • 1 tl Dijon-sinappia
  • 2 tl Worchester-kastiketta
  • 2 tl (savu)suolaa
  • 1 tl rouhittua mustapippuria


Laita kaikki aineet kattilaan ja anna kiehua hiljaa 20 minuuttia niin, että alkoholi haihtuu pois. Sekoita kastiketta välillä. Alussa sinappi jää hieman klimppiseksi, mutta se sulaa kastikkeen sekaan kyllä sekoiteltaessa. Maista lopussa ja säädä sokerin ja suolan tasapaino mieleiseksesi. 


Kastike on 20 minuutin kiehutuksen jälkeen muuttunut jo hieman paksummaksi, mutta jäähdyttyään siitä tulee hyvin bbq-kastikemaista, koska sokeri paksuntaa seoksen. 

Nyt kastike voidaan jättää sivuun jäähtymään ja keskittyä taas ribseihin.

Jos liha ei ole vielä alkanut vetäytyä niin, että kylkiluut alkavat tulla eteen, niin jatka keittämistä 15 minuuttia kerrallaan niin kauan kunnes liha on vetäytynyt vähintään sentin verran sisään kylkiluiden päistä. Lihaisimmissa ribesissä menee helposti 90 minuuttia keittoaikaa ennen kuin liha alkaa vetäytyä.


Esikypsennetyt ribsit uunissa

Laita uuni kuumenemaan täysille grillivastus päällä. Ota matala vuoka tai uunipaperilla vuorattu uunipelti, jonne ribist mahtuvat. Kuivaa ribsit ja asettele ne vierekkäin pellille tai vuokaan. Sivele bbq-kastiketta reilu kerros kauttaaltaan lihan pintaan. 


Kun uuni on lämmennyt, laita ribsit uuniin n. 10 cm etäisyydelle grillivastuksesta. Anna bbq-kastikkeen hieman tummua, mutta se ei saa palaa. Ensimmäinen kerros kastiketta vie yleensä 10 minuuttia ennen kuin se alkaa tummua ja kuivua. 

Ota ribisit ulos uunista ja sivele seuraava kerros bbq-kastiketta. Käännä ribisit toisin päin kuin mitä ne olivat ensimmäisellä kerralla. Laita takaisin uuniin ja tämä kakkoskerros kastiketta alkaa yleensä ruskistua hieman nopeammin, noin viidessä minuutissa. 


Toista bbq-kastikkeen sively pintaan yhteensä neljä kertaa.


Esikypsennetyt ribsit grillissä

Lämmitä grilli todella kuumaksi. Sivele bbq-kastiketta ribsien pintaan reilu kerros ja laita ribsit grilliin lämpiämään. Tarkista pinta välillä, ettei se ala palaa. Kun pinta alkaa ruskistua, sivele seuraava kerros bbq-kastiketta ja käännä ribsit. 

Toista bbq-kastikkeen sively pintaan yhteensä neljä kertaa.

Bbq-kastike sotkee grillin pahanpäiväisesti ja helpoin tapa saada ritilät puhtaiksi onkin polttaa sokerinen kastike hiileksi tulikuumassa grillissä ja harjata jäähtymisen jälkeen pois. 



Ribsien paras kaveri lautasella on tietenkin amerikkalainen coleslaw-kaaliporkkanasalaatti. Esimerkiksi tämä Kari Ahikaisen resepti on varsin toimiva.

¡Buen provecho!

Kommentit