Kikhernepasta itse tehtynä


Herkkufugelaisilla on ollut hieman kiireinen kevät, koska muutimme uuteen osoitteeseen aivan Fuengirolan sataman lähistölle. Asuimme aiemmin Los Pacosissa, ja yksi muuttoon ajava tekijä oli, että jäimme aina iltaisin mököttämään kotiin (mm. kokkailemaan), koska kaikkiin aktiviteetteihin olisi pitänyt lähtemällä lähteä. Nyt uusi koti on 50 m päässä esimerkiksi tällaisesta terassista:


Toinen syy pitkään päivitystaukoon on, että olemme testailleet uusia reseptejä, mutta monet ovat olleet syystä tai toisesta sen verran epäonnistuneita, ettemme halua jakaa niitä eteenpäin.

Meillä on ensi jouluna tiedossa pidempi lentoreissu ja kumpikin haluaisi kiloja pois sen verran kesän aikana, että olisi kiva lennellä pidempiäkin pätkiä. Siispä hiilareita on laitettu pois ruokalistalta ja olemme yrittäneet etsiä omat kulinaristiset vaatimuksemme täyttäviä hyvänmakuisia ruokia. Koska rima on korkealla, ei julkaisukelpoista materiaalia juuri ole syntynyt.

Tämä resepti on nyt toistaiseksi ainoa oikeasti hieno löytö, jonka haluamme jakaa eteenpäin ihmisille, jotka haluavat hiilareiden määrän vähemmäksi ja rakastavat tuorepastaa. Tämä toimii – ei niin hyvin kuin oikea vehnästä tehty – mutta on kelvollinen korvike.

Huom! Kikherneestä tehty pastataikina pitää tehdä jääkaappiin tekeytymään vähintään vuorokautta ennen kuin siitä tehdään pastalevyjä!

Kikhernepasta (neljä pienehköä annosta riippuen kastikkeesta)

  • 300 g kikhernejauhoa
  • 2 rkl psylliumia
  • 2 kananmunaa
  • 2 rkl vettä
Laita kikhernejauhot ja psyllium yleiskoneeseen pyörimään. Kun jauhot ovat sekaisin, riko munat joukkoon ja lisää vesi. Anna taikinakoukun tehdä tehtävänsä hyvän aikaa, ainakin viitisen minuuttia. Taikinan pitäisi muuttua hyvin pastataikinamaiseksi ja jäädä kiinni lopuksi taikinakoukuun kuten vehnäversiokin. Kikhernejauhot käyttäytyvät kuitenkin hieman eri tavoin, joten säätöä veden ja kikhernejauhojen suhteen saattaa joutua tekemään loppupuolella, jotta rakenteesta tulee pastataikinamainen.

Tee taikinan viimeistely käsin vaivaamalla ja kääri se talouskelmun sisään jääkaappiin. Kuvassa on puolikas taikinapallo, koska jaoimme taikinapallot kahden hengen talouteen sopiviksi nyyteiksi.


Kun taikina on tekeytynyt jääkaapissa vähintään vuorokauden, mieluiten kaksi, käsittele taikinaa kuten tavallista pastataikinaa, mutta käytä jauhotukseen kikhernejauhoa. Taikina kannattaa nostaa lämpiämään noin tuntia ennen käyttöä. Siitä tulee golf-pallonkova kylmässä, mutta se kyllä pehmenee.


Aja taikina levyksi pastakoneella. Jätä levy yhtä pykälää paksummaksi kuin mitä tekisit venhäjauhosta tehdyllä taikinalla. Meidän tapauksessamme Atlasin säätö jää siis viimeiseksi paksuuteen numero 5. Jätä levyt hetkeksi lepäämään liinalle, kun suolalla varustettu keitinvesi alkaa kiehua.



Kuten kuvista näkyy, pasta on hauraampaa eikä niin sitkoista kuin venhäjauhosta tehty. Se pystyy kuitenkin työstettävänä. Seuraavaksi pasta laitetaan kiehuvaan keitinveteen.


Keitinvesikattila kannattaa valita mahdollisimman suureksi ja täyttää vain puolilleen. Kikhernepasta nimittäin kuohuu todella runsaasti ja äärimmäisen nopeasti. Sitä ei voi jättää hetkeksikään ilman valvontaa. Olemme siivonneet hellan pariinkin otteeseen tätä reseptiä testatessamme, kun silmä on hetkeksi välttänyt. Pasta on al dente noin 2-3 minuutissa.


¡Buen provecho!

Kommentit