Pyörähdys espanjalaisessa ruokakaupassa


Tavallinen espanjalainen ruokakauppa eroaa suomalaisesta vastaavasta hyvinkin paljon. Monen Espanjassa asutun vuoden jälkeen eroja on hieman jo vaikea hahmottaa, mutta ainakin seuraavat asiat tulevat edelleen mieleen:
  • Espanjassa einestiski sisältää vain pari pakastepizzaa, hampparipihvejä ja grillivartaita
  • Heviosastolta puuttuu tuoreyrttien runsaus, mikä on Suomessa
  • Lämpimässä säilyviä kestomakkaroita ja jamón-kinkun käpäliä ei Suomesta juuri löydä
  • Oliiviöljyille on varattu kymmeniä metrejä hyllytilaa
  • Viini-, cava- ja olutosasto on varsin mittava
Tässä on pieni kuvakollaasi meidän lempikaupastamme Las Lagunaksen Carrefourista. Carrefour on ranskalaisketju, mutta heidän runsas valikoimansa on hyvin espanjalainen ja Fuengirolan ja Mijasin suuren ulkomaalaiskeskittymän vuoksi myös erittäin kansainvälinen. Valittavana on poikkeuksellisen paljon suomalaistuotteiden lisäksi ruotsalaisia, saksalaisia, englantilaisia, venäläisiä ja ranskalaisia tuotteita. Jos haluat Felixin maustekurkkuja, Abban silliä tai Hartwallin lonkeroa, niin täältä löytyy. 

Kuljetaan kaupan läpi siinä järjestyksessä kuin itse tekisimme viikonloppuostokset lauantaiaamuna.

Heviosasto on laadukas ja runsas tuoreyrttejä lukuunottamatta. Valmispakattua vihannesta on hyvin vähän.
Espanjalaiset rakastavat pähkinöitä. Tässä on kevyt kattaus. Joulun tienoilla pähkinöitä on ihan järjettömät määrät irtona ja valmispakattuna.

Heviosaston keskeltä löytyy sushibaari, josta voi napata todella tuoretta ja hyvänmakuista pikaevästä matkaan. Pojat värkkäävät erikoisannokset tilauksesta ja huolehtivat, että eniten myydyt nigirit ja makit löytyvät jatkuvasti tiskistä valimiina. 

Tarviitko sipalia? Sin problema. Kaikkea löytyy.
Lisää pähkinöitä. Espanjalaiset napostelevat paljon pähkinöitä. Kuumaan kesäaikaan ruokahalu ei ole parhaimmillaan, mutta jotain pitäisi pistää suuhun, niin pähkinät ovat tähän tarkoitukseen erinomaisia.

Kalatiskillä kaikki on tuoretta. Kalojen silmät ovat kirkkaat ja saat samaan hintaan kalasi haluamallasi tavalla perattuna.

Dorada eli kultaotsa-ahven on yksi suosikkifisuistamme. Siitä tulee varsinkin suolakuoressa todella harkullinen annos.

Eri kokoiset katkaravut ovat poikkeuksetta pakastettuja, mutta irtotavarana. 

Isommat ravut myydään tietenkin elävinä ja välillä niitä könyää kaupan lattioillakin vastaan, kun ovat pääseet livistämään tiskiltä karkuun.
Lihatiski on jaettu neljään osioon: kana, possu, nauta ja lammas. Possun ribsit ovat alle neljän euron kilohintaan ihan edullista grilliherkkua.
Tiskissä pidetään yleensä vain peruslihat. Sisäfileet ja naudan isot kylkirivit löytyvät yleensä takahuoneesta ja ne saa nähtäväksi ja ostettavaksi pyytämällä. Huomaa lihojen päällä paketillinen häränhäntämuttereita.
Kuten kalatiskilläkin, lihatiskillä saa haluamansa tuotteen juuri siten pilkottuna kuin haluaa.
Valmispakattuja lihojakin löytyy. Ne ovat yleensä parempaa piffiä. Myös wagyu-pihvejä on saatavilla!
Espanjalainen einesosasto: grillivartaita valmiiksi marinoituna.
Osa juustotiskistä. Juustoja on itse asiassa ripoteltu pitkin kauppaa sinne tänne ja iso osa säilytetään huoneenlämmössä.
Kinkkuosasto. Kokonaiset ibérico-possun ilmakuivatut käpälät maksavat muutamasta kympistä muutamaan sataseen riippuen siitä, onko kyseessä etu- vai takakäpälä, onko kyseessä aito bellota-possu ja kauanko lihaa on kypsytetty.
Espanjalaiset rakastavat kestomakkaroita ja ilmakuivattuja lihoja. Ja ne ovat oikeasti hyviä! Ylhäällä olevat valkoiset pötkylät ovat fuet-nimistä makkaraa.
Jos kokonainen ibérico-possun kinttu ei mahdu kainaloon, niin sitä saa myös vakuumipakattuna ja valmiiksi siivutettuna.
Lisää kestomakkaroita. Tuo musta mutka on morcilla, joka on verimakkara. Alla olevat salamit ovat hyvin suosittuja myös ja erittäin maukkaita.
Riisiosasto. Bomba on paellassa käytetty riisilaatu. Se on puuroutuva ja imee perusriisiin nähden noin nelinkertaisen määrän nestettä kypsyessään.
Kikherneitä tölkeissä ja kuivattuna. Monissa perinteisissä espanjalaispadoissa käytetään kikherneitä ja siispä niiden valikoima on tämän mukainen.
Oliivi- ja kasvisöljyä piisaa. Sitä on koko kaupan takaseinä täynnä. 
Mekin olemme oppineet oliiviöljyn käyttöön sen verran hyvin, että normaalisti ostamme 5 litran pönikän aina kerralla, josta sitten täytetään pienempiin astioihin kotona. Yhtään margariinipakettia emme ole ostaneet 8,5 vuoden asumisen aikana.
San Miguel lienee Espanjan suosituin olut. Monesti kakkospaketin saa puoleen hintaan niin kuin tässä eli 48 tötteröä kustantaa n. 15 €.
Cava on Espanjan shampanja. Itse asiassa resepti on tismalleen sama ja perimätiedon mukaan vähän hiivavarkaissakin ollaan käyty Ranskan puolella joskus silloin ammoisina aikoina. Esimerkiksi Bodegas Codorníu kertoo ylpeänä, että heidän alkuperäinen hiivajuurensa on peräisin Dom Perignolilta.
Oliivihyllyllä on myös mittaa. Vihreitä, musia, con hueso, sin hueso, paprikalla tai anjoviksellä täytettynä – kyllä löytyy!
Espanjassa on vaikea löytää ulkomaalaisia viinejä, mutta pienen tutustumisen jälkeen se ei haittaa, koska valtavista viinihyllyistä alkaa hiljalleen löytää myös omaan suuhun sopivat maut. Ja hinnat ovat varsin kohtuullisia.
Espanjassa on useita alueita, jotka ovat rakentaneet oman alkuperäis- eli D.O.-luokituksen viineille. Ribera del Duero on yksi niistä ja varsin maukas, jos pitää eteläamerikkalaisista viineistä. Makuprofiili ei ole sama, mutta sinne päin.
Lauantaiaamun kärryyn päätyi olutta (Mahou sopii omaan makumaailmaan San Miguelia paremmin), pesuaineita, halpaa possun- ja naudanlihaa sekä vähän raakamakkaraa, halpaa punkkua (teemme ragúa lihoista ja viinistä), vähän heviä, vapaana temmeltäneen kanan munia, persiljanippua ja jogurttia. Eiköhän näillä viikonloppu pärjätä.
Carrefourissa on vain yksi jono, ja kun kassa vapautuu, näytöltä näkee mille kassalle jonon seuraava menee. Et ole koskaan väärässä jonossa.
Toivottavasti nautitte pienestä kuvakollaasistamme. Kuten kuvien kautta käy selväksi, espanjalainen ruokakauppa on hieman erilainen!

Kommentit