Fuengirolan rantakadulla oli vuosia sitten pieni Suave-niminen ravintola, jossa oli erinomainen tonnikalasalaatti oikeasta tonnikalafileestä tehtynä. Se ei ollut ihan Nizzan salaatti, mutta sinne päin, ja sen erikoisuutena oli tapanade-pyree, joka on oliiveista, kapriksista ja oliiviöljystä tehty tahna. Juuri tapanade erotti tämän salaatin muista – toki myös täydellisesti paistetulla tuoreella tonnikalapihvillä oli osuutensa siihen, että tämä ruoka on jäänyt mielen sopukoihin.
Kokkasimme Suave-henkisen Nizzan salaatin, jossa on mukailtu tapanade antamassa makua. Täytyy sanoa, että tämä makuyhdistelmä kyllä toimii. Mutta kaikkein tärkein on tuore tonnikalapihvi, jonka kypsyys pitää saada juuri oikein. Vain pinnat kiinni tulikuumalla pannulla ja heti lautaselle.
Aloituskuvan esimerkkiannokseen laitettiin myös mustia oliiveja koristeeksi. Jätä ne pois. Ne eivät sovi tähän annokseen, vaikka tapanaden pohjana ne toimivatkin.
Aloita laittamalla suolalla maustettu vesi kiehumaan. Laita vettä niin paljon, että pystyt keittämään samassa vedessä pavut, perunat ja kananmunat. Kun vesi alkaa kiehua, aloita pavuista. Katso tarkemmat ohjeet edempää.
Tapanademainen pyree (neljälle)
- 50 g mustia oliiveja
- 5 anjovisfilettä
- 1 valkosipulinkynsi
- 1/2 sitruunan mehu
- 4 rkl oliiviöljyä
- 1 rkl balsamicoa
Kaada oliiveista vesi pois ja laita ne, anjovisfileet ja valkosipuli mortteliin ja hiero seos tahnaksi. Kuvassa on vain yhden annoksen oliivit, mutta syöjä sattuu rakastamaan anjovista. Älä anna sen hämätä.
Lisää sitruunamehu, oliiviöljy ja balsamikoa ja sekoita pyree tasaiseksi. Nosta se jääkaappiin odottamaan annosten viimeistelyä.
Nizzan salaatti
- 300 g uusia perunoita
- 100 g vihreitä papuja
- 4 kananmunaa
- Haluamaasi salaattia, tässä iceberg
- 200 g kirsikkatomaatteja
- 1/2 sitruunan mehu
- Balsamicoa
- Muutama oksa tuoretta basilikaa
- Nokare voita
- Oliiviöljyä
- 4 tonnikalapihviä
- Suolaa ja pippuria
Leikkaa pavuista kärjet ja kiehauta ne 5 minuuttia suolavedessä. Nosta lävikkökauhalla kylmään veteen, jotta kypsentyminen loppuu.
Laita perunat samaan kiehuvaan veteen ja keitä pehmeiksi, noin puolisen tuntia. Nosta perunat sivuun jäähtymään.
Keitä kananmunat samassa kiehuvassa vedessä perunoiden jälkeen haluamaasi kypsyyteen. Kuvan annoksessa oli löysiä 5 minuutin munia.
Pese, kuivaa ja levitä salaatit matoksi lautasille. Halkaise perunat kahtia.
Laita nokare voita kuumalle pannulle ja kun se alkaa kuplia, asettele perunat halkaisupuoli alaspäin. Kun perunat ovat saaneet kauniin pinnan, pyöräytä niitä vähän ja lisää tomaatit mukaan pannulle. Paista tomaatteihin ryppyinen pinta, pirskota hieman oliiviöljyä, sitruunanmehua ja balsamicoa pannulle. Käytä myös pilkotut basilikanlehdet nopeasti pannulla ja nostele pannun sisältö salaattipedin päälle.
Seuraavaksi laita pannun pohjalla olevan voin sekaan hieman oliiviöljyä. Kuivaa tonnikalapihvit ja laita ne pannulle noin kahdeksi minuutiksi per puoli. Vähempikin aika voi riittää, jos pihvit ovat ohuita, kuten kuvissa. Mausta pihvit suolalla ja pippurilla kääntämisen jälkeen ja nosta annosten päälle.
Viimeistele annokset pyreellä, joka tehtiin alussa. Tiputtele pyrettä annoksiin niin, että syöjät saavat sitä lähes joka haarukalliseen. Jos pidät anjoviksesta, voit lisätä fileitä vielä annokseen lisäksi. Ne itse asiassa kuuluvat alkuperäiseen Nizzan salaattiin myös.
¡Buen provecho!
Kommentit
Lähetä kommentti