Andalusialaisestakin versiosta löytyy useampaa versiota: yhdessä käytetään paseeratun tomaatin lisäksi tuoretta tomaattia, yhdessä maustetaan pimentón-savupaprikalla ja joissain versioissa on perunaa. No, tämä versio, mihin olemme tykästyneet ei sisällä tuoretomaattia, mutta perunaa ja pimentónia kylläkin. Yhteistä kaikille on, että päälle laitetaan joko paistettuja kananmunia tai kananmunat rikotaan loppuvaiheessa kuuman piston joukkoon niin, että keltuaiset säilyvät kuitenkin ehjinä ja munat kypsyvät kuuman höystön päällä.
Tohdimme kananmunista huolimatta tagata tämän reseptin vegeksi, koska ne ei ole välttämättömiä ja kasvishyöstö on todella herkullista ilmankin niitäkin.
Pisto andaluz (neljälle)
- 2 reilun kokoista perunaa
- 1 pieni munakoiso
- 1 pieni kesäkurpitsa
- 1 vihreä suippopaprika
- 1 punainen tai keltainen paprika
- 3 valkosipulinkynttä
- 1 sipuli
- N. 700 g paseerattua tomaattia
- Pimentón-savupaprikaa (joko tulista tai makeaa mieltymysten mukaan)
- Kuivattua oreganoa ja timjamia
- Suolaa, pippuria ja sokeria
- Oliiviöljyä
- (4 kananmunaa)
Perunoiden vielä kiehuessa leikkaa munakoiso sentin paksuiksiksi siivuiksi ja asettele ne talouspaperille. Ripottele pinnalle suolaa, käännä ja suolaa myös toinen puoli. Anna munakoison itkeä sen aikaa kunnes perunat alkavat kypsyä.
Pilko sipuli reilun kokoiseksi kuutioksi ja valkosipulit pienemmäksi silpuksi. Kuullota kaikki sipulit reilussa oliiviöljyssä, mutta älä anna niiden ottaa väriä.
Pilko paprikat sormenpään kokoisiksi paloiksi ja lisää pannulle. Muista pyöräyttää pannua aina välillä lastalla, vaikka jatkat pilkkomista, jotteivat pannulla olevat kasvikset ala palaa.
Pese munakoisoista suola pois, kuivaa ja kuutioi jälleen sormenpään kokoiseksi kuutioksi. Kuutioi kesäkurpitsa samoin ja lisää kummatkin pannulle. Lisää myös perunat.
Pyöräytä kasviksiin pieni väri ja lisää tarvittaessa oliiviöljyä pannulle. Kun kasviskuutiot ovat saaneet hieman paistopintaa, kaada paseerattu tomaatti päälle. Sen alkaessa pulputtaa, laske lämpöä niin, ettei kastike pompi pitkin seiniä vaan hymyilee nätisti pannulla. Lisää 1 tl savupaprikaa, hyppysellinen suolaa, pippuria, timjamia ja oreganoa. Sekoita ja anna seoksen hautua.
Kun pisto on muutaman minuutin ehtinyt kiehua, tarkista mausteet. Varsinkin savupaprikan kanssa olla varovainen (erityisesti pimentón picanten kanssa), ettei maut lyö liikaa läpi.
Pisto saa kiehua hiljalleen n. 15-20 minuuttia, jolloin tomaattikastike muuttuu paksummaksi ja kasvikset kypsyvät. Kastikkeen pitäisi jäädä kauhaan melko paksuna.
Kääntele seosta varovasti, etteivät kasvikset hajoa. Kun ne alkavat olla lähes pehmeitä, on aika tehdä joko paistut kananmunat tai lisätä munat suoraan piston sekaan. Tällä kertaa paistoin yhden munan, koska perheen parempi puolikas oli Helsingin Matka 2019 -messuilla edustamassa yritystään ja tein helposti lämmitettävän ruoan itselleni muutamaksi päiväksi. Kananmuna on helppo paistaa aina annoksen päälle, jos pistoa lämmittää myöhemminkin.
Kun kananmuna on valmis, annostele pisto lautasen pohjalle ja nosta paistettu muna päälle (tai nosta pistoa varovasti suoraan pannulta lautaselle niin, ettei keltuainen hajoa, jos kypsensit sen piston päällä). Espanjalaisittain annos tarjoillaan yleensä ruskeasta saviastiasta.
Vinkki: jos haluat tehdä pienen tapa-kokoisen annoksen kananmunan kera, niin Espanjassa käytetään usein viiriäisenmunaa pikkuannoksen päällä!
¡Buen provecho!
Kommentit
Lähetä kommentti