Vihreä pesto italialaismummon opein



Vihreä pesto eli öljypohjainen basilikakastike on monikäyttöinen maunantaja moneen ruokaan. Meidän keittiössä top-3-käyttötarkoitukset ovat:
  1. Paistetun tonnikalapihvin päällä kastikkeena (jos et ole kokeillut, niin testaa ja hämmästy!)
  2. Pastan kanssa sellaisenaan
  3. Pizzapohjan kastikkeena tomaattikastikkeen sijasta
Oman peston tekeminen onnistuu hetkessä eikä ostoslistakaan ole kovin pitkä. Lisäksi maku ja rakenne peittoavat kauppojen valmispestot mennen tullen ja pystyt omien mieltymysten mukaan säätämään basilikan ja muiden raaka-aineiden suhteita tehdessä.

Monissa netistä löytyvissä ohjeissa pesto tehdään blenderissä, mutta se ei ole suositeltavaa. Ensinnäkin peston rakenne muuttuu aivan kermamaiseksi, jolloin kaikki pinjan antama rakenne häviää. Toinen tärkeämpi pointti on basilikan kitkeröityminen. Basilikaa (samoin kuin minttuakaan) ei saa käsitellä liian kovakouraisesti tai sen aromi muuttuu teräväksi. Siksi suosimme entisaikojen italialaismummojen oppeja ja otamme veitsen kauniiseen käteen, kun on aika tehdä pestoa.

Pestoa (n. 1 dl)

  • Nippu tuoretta basilikaa
  • 2 valkosipulinkynttä
  • Peukalonpään kokoinen pala parmesaanijuustoa
  • 2 rkl pinjansiemeniä
  • Suolaa ja pippuria
  • Oliiviöljyä

Kuori valkosipulit ja leikkaa basilika ja juusto rouheiksi siivuiksi isolla leikkuulaudalla. Kaada pinjansiemenet päälle.


Ala leikata seosta pienemmäksi ja pienemmäksi.


Jatka, kunnes kaikki on pientä murua.


Vaihtoehtoisesti voit pyöräyttää valkosipulin, parmesaanin ja pinjansiemenet tehosekoittimella pieneksi ja leikata ainoastaan basilikan käsin. Mutta kuten yllä mainittu, basilikaa ei sovi laittaa tehosekoittimeen.

Nosta pesto tarjoilukulhoon ja mausta varovasti suolalla ja mustapippurilla. Älä laita liikaa suolaa ennen maistamista, koska parmesaani antaa jo itsessään makua seokseen. Kaada päälle oliiviöljyä niin, että seos alkaa peittyä. Voit myös käyttötarkoituksesta riippuen tehdä joko hieman öljyisemmän (esim. pastaa varten) tai kuivemman (pizzapohja) version.

Makuun voit vaikuttaa myös oliiviöljyn valinnalla. Me käytämme usein tavallista öljyä, mutta mikäli haluaa korostaa öljyn aromia, kannattaa valita EV- eli extra virgen -öljy.


Sekoita lusikalla ja maista sekä mausta mieleiseksesi. Pestoseos kannattaa laittaa jääkaappiin tekeytymään vähintään tunniksi ennen käyttöä. Seos säilyy jääkaapissa käyttökelpoisena kelmun alla muutaman päivän.



¡Buen provecho!

Kommentit