Savulohipasta kapriksilla


Koti-Suomessa helposti saatava savustettu lohi on hieman hankalampi raaka-aine hankittavaksi etelän auringon alla. Siksi meillä on sähkösavustin, jolla päästään lähelle täydellisyyttä kunhan malttaa jättää lohen hieman alikypsäksi. Savustimessa lohi nimittäin kuivuu hyvin herkästi.

Ostimme aamulla reilun viipaleen Norjan lohta ja päätimme tehdä savulohipastaa lauantailounaaksi. Tätä herkkua emme ole tehneet kuin kerran aiemmin, mutta hyvä resepti jäi kutkuttamaan takaravioon. Homman juju on kapriksissa, jotka antavat hauskan aromin sekä suolaa annokseen. Kannattaa ehdottomasti kokeilla, mikäli haluaa hieman vaihtelua perinteiseen lohipastaan. Emme ole testanneet, mutta arvelisimme tämän reseptin toimivan myös loimulohesta tehtynä.

Savulohipasta (neljälle)

  • Haluamaasi pastaa 4 hengelle (tässä tagliatelle)
  • 500 g savulohta palana
  • 2 dl ruokakermaa
  • 2 dl purkki ranskankermaa
  • Pari oksaa tuoretta tilliä
  • 3 rkl kapriksia
  • 2 rkl Dijon-sinappia
  • 2 tl sokeria
  • 1 sitruuna
  • Loraus oliiviöljyä
  • Suolaa ja sitruuna- tai rose-pippuria
Suomessa savulohi tulee varmastikin ostettua valmiina tiskistä, mutta kuten yllä mainittu, me savustimme sen olosuhteiden pakosta itse. Maustoimme pinnan savusuolalla, rosepippurilla ja sokerilla. Lohenpalanen köllötteli pöntössä tasan 30 minuuttia ja 10 minuuttia sen jälkeen jäähtymässä.


Laita pastavesi kiehumaan ja lisää veteen hyppysellinen suolaa ja loraus oliiviöljyä.

Pilko tilli ja kaprikset hienoksi. 

Kaada kerma ja ranskankerma pannulle ja mausta Dijonilla, 2 rkl hienonnettuja kapriksia, sitruuna- tai rose-pippurilla sekä sokerilla, ja odota, että seos alkaa kiehua. Käännä levy pienelle, että kerma pulputtaa hiljalleen.



Laita pastat kiehumaan ohjeen mukaan ja sekoittele kermaseosta varovasti välillä. Kun pasta on al dente -kypsyinen, nostele se pastakauhalla huolellisesti valuttaen kermaseoksen sekaan. 

Mausta tillillä ja sitruunanmehulla, ja kääntele pasta huolellisesti kerman sekaan. Lisää suolaa, mikäli tarvis. Kaprikset tuovat yleensä riittävästi suolaisuutta, joten me emme ainakaan tarvinneet lisäsuolaa.





Meillä oli lämmin lohi suoraan savustimesta, joten asettelimme palat annoksen päälle, mutta mikäli lohi on jääkaappikylmää, se kannattaa sekoittaa pastan ja kerman sekaan, jolloin se lämpiää, mutta annos menettää toki ulkonäköpisteitä. 

Nosta annokset lautasille ja koristele muutamalla kokonaisella kapriksella. Voit myös laittaa koristeeksi myös tillin oksia.


¡Buen provecho!

Kommentit