Pizza Margharita uudella tavalla


Pikkujoulujen ohessa tuli puhetta pizzasta ja nimenomaan kukkispizzasta. Eräs ystävä kiitteli reseptistä, joka hänelle vinkattiin vuosia sitten. Heidän perheessään pizza tehdään nykyisin vain ja ainoastaan kukkakaalipohjaan, johon makua tuo suolainen parmesaani. Testasimme nimittäin taannoin varmasti kymmenkunta eri reseptiä ennen kuin löysimme sellaisen, josta tuli hyvänmakuinen ja rapea pohja.

Samalla tuli puhetta siitä, miten pizzamieltymykset ovat ajan myötä muuttuneet täytekaaoksesta enemmänkin yksinkertaisiin makuihin, jotka ovat selvästi erottuvia ja raikkaita. Esimerkiksi meidän keittiössä useimmiten tehty pizza on nykyisin Margharita, joka aina hyvä. Mutta olemme tehneet tomaattikastikkeen tähän asti marinaramaisena, jossa haudutetun tomaatin kitkeryyttä joutuu aina leikkaamaan sokerilla.

Tässä kohden ystävä sanoi, että myös tomaatin pitää olla tuore ja raikas. Hän ei keitä enää kastiketta lainkaan, vaan valuttaa hyvälaatuisesta tölkkitomaatista ylimääräisen nesteen siivilässä ja käyttää tomaatin sellaisenaan. Heureka! Päätimme testata tätä, mutta halusimme hieman mausteita mukaan. Tomaattikastikkeesta tulee tällä tavalla tehtynä aivan uskomattoman kevyt ja raikas!

Rapea pizzapohja kukkakaalista (1 pellillinen)

  • 1 keskikokoinen kukkakaali
  • 2 dl raastettua pehmeähköä parmesaania
  • 2 kananmunaa
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen niin, että pelti on uunissa.

Pilko kukkakaalin lohkoiksi ja pyöräytä muutamassa erässä tehosekoittimessa. Älä aja seosta liian sileäksi. Lopputuloksen pitäisi muistuttaa riisiä ulkonäöltään.



Jos kukkakaalimuru tuntuu kostealta, voit laittaa sen ensin puhtaan keittiöpyyhkeen päälle ja puristaa siitä ylimääräistä nestettä pois kiertämällä liinaa. Useinkaan tämä ei kuitenkaan ole tarpeen.

Ainesosalistassa on erikseen mainittu pehmeähkö parmesaani (lue: kevyesti kypsytetty ja edullinen). Teimme kerran sellaisen virheen, että käytimme todella pitkään kypsynyttä vanhaa parmesaania pizzapohjassa ja sen maku muuttui epämielyttävän sardiinimaiseksi uunissa. Testasimme vielä seuraavana päivänä parmesaanin olevan syyllinen tekemällä raasteesta parmesaanisipsin pannulla ja taas tuli sama efekti. Pitkään kypsytetyt kalliit parmesaanit eivät sovellu tähän reseptiin.

Laita kukkakaalimuru kulhoon ja lisää raastettu parmesaani sekä kaksi kananmunaa. Sekoita hyvin.


Ota leivinpaperi ja painele massa sen päälle hyvin ohueksi tasaiseksi kerrokseksi.


Kun uuni on lämmennyt, vedä leivinpaperi pellille ja esipaista pohja 200 asteessa 25 minuuttia ennen täytteiden lisäämistä.


Pohjasta pitää tulla melko kova jo tässä vaiheessa. Pohjan paistuessa voi valmistella halutut täytteet – tässä siis Margharita.


Pizza Margharita

  • 1 tölkki hyvälaatuista tomaattimurskaa, esim. Mutti
  • 1 valkosipulinkynsi
  • Suolaa, pippuria, oreganoa omien mieltymysten mukaan
  • 2 125-grammaista mozzarellaa
  • Tuoretta basilikaa
Kaada tomaattimurska siivilään valumaan. Laita pieni kattila alle keräämään neste. Meillä oli käytössä kokonaisista pikkutomaateista tehty säilyke, joten halkaisimme tomaatit.




Kuori ja pilko valkosipuli ohuiksi lastuiksi. Kun tomaatti on valunut, kaada kattilaan valunut neste pois ja siirrä tomaatimurska kattilaan. Lisää valkosipuli ja mausta mieleiseksi. Sekoita hyvin.



Levitä tomaatti esipaistetun pizzapohjan päälle ohueksi kerrokseksi ja lisää viipaloitu mozzarella.


Paista vielä 10 minuuttia. Ota uunista pois, anna jäähtyä muutama minuutti ja koristele basilikanlehdillä.



¡Buen provecho!

Kommentit