Rapukakut inkiväärikastikkeella


Vietimme joulun 2017 Aucklandissä, joka sattuu olemaan muutaman kilometrin tarkkuudella toisella puolen maapalloa kuin Fuengirola. Menimme ensimmäisenä iltapäivänä pitkän lennon uuvuttamina virkistäytymään oluselle ja välipalallle satamaan ja löysimme Crab Shack -nimisen rapuravintolan. Heillä oli aivan fantastiset rapukakut, joissa oli runsaasti tuoretta inkivääriä. Päädyimme vihdoin viime viikonloppuna testailemaan eri makukombinaatioita ja etsimään mahdollisimman lähelle Crab Shackin makumaailmaa vastaavaa reseptiä.

Etualalalla Crab Shackin Seafood chowder, vasemmalla rapukakut ja oikealla Fish & chips.
Tämä resepti toimii loistavasti alkupalaksi kuudelle hengelle tai kevyeksi pääruoaksi neljälle. Kakut voi tehdä jääkaappiin leivitystä vaille valmiiksi, jos haluaa tehdä ruoan vieraille.

Kastike rapukakuille


  • 1 dl creme fraichea
  • 2 rkl majoneesia
  • 1/2 sitruunan mehu
  • Peukalonpään kokoinen pala inkivääriä raastettuna
  • 1 tl Dijon-sinappia

Sekoita kastikkeen ainekset yhteen ja maista. Maku pitää olla hieman raikkaan kirpeä ja terävä. Jätä jääkaappiin tekeytymään.


Raputkakut (16 kpl)


  • 700 g pakastettuja kypsentämättömiä rapuja
  • 2 kevätsipulia varsineen
  • Kourallinen hienonnettua tuoretta persiljaa
  • 2 rkl majoneesia
  • 1,5 dl korppujauhoja
  • 6 kuivattua cayenne-chiliä murskattuna
  • 1 kananmuna
  • Suolaa ja pippuria
  • Vehnäjahoja, 2 kananmunaa, korppujauhoja ja kasvisöljyä frittiä varten
  • Peukalonpään kokoinen pala inkivääriä raastettuna (koristeluun)
Sulata ravut jääkaapissa (n. 1 vrk). Kuori ravut ja poista niistä suolet. Pilko ravut sen jälkeen ohuiksi siivuiksi. Älä kuitenkaan laita blenderiin, koska ravunliha saa jäädä selkeiksi paloiksi. Tähän reseptiin sopii nimenomaan kypsentämätön harmaa rapu, koska esikypsennetty menee fritissä liian kypsäksi ja suutuntuma muuttuu kumipallomaiseksi.




Sekoita ravut, pilkottu kevätsipuli, persilja, majoneesi, korppujauhot, chili ja 1 kananmuna isossa kulhossa. Mausta suolalla ja pippurilla haluamaksesi ja maista. 




Ota kolme syvää lautasta ja täytä ne seuraavasti:
  1. vehnäjauhoja
  2. 2 kananmunaa haarukalla vatkattuna tasaiseksi
  3. korppujauhoja
Laita fritti lämpiämään. Kaada 2 sentin kerros kasvisöljyä lämpiämään ylöspäin avautuvaan pannuun (esim. wok-pannu). Öljyn tulisi olla noin 170-asteista.

Ota reilu ruokalusikallinen rapumassaa ja muotoile siitä n. 1,5 senttiä paksu pieni ja tiivis kakku. Helpoiten homma onnistuu muotin avulla, mutta kakun voi tehdä myös käsin.


Leivitä kakut pyörittämällä ne ensin vehnäjauhossa, sitten kananmunakylvyssä ja lopuksi korppujauhoissa. Ole varovainen, koska kakut ovat hauraita vielä. Nosta ne 4-5 kpl erissä varovasti öljyyn ja paista 2 minuuttia. Käännä ja paista toiset kaksi minuuttia. Nosta valmiit rapukakut paperille, jotta ylimääräinen rasva imeytyy pois. 



Raasta kakkujen päälle tuoretta inkivääriä ja tarjoile yllä tehdyn kastikkeen kera.



¡Buen provecho!

Kommentit