Wokkia Ibérico-possusta


Ibérico-possua on yleisesti saatavilla lähes kaikista ruokakaupoista myös muussa muodossa kuin ilmakuivattuna sorkkana. Erikoisen Ibérico-possusta tekee se, että tämä pikimusta töpseliturpa käyskentelee vapaana Espanjan tammilehdoissa vähän samaan tapaan kuin porot Lapissa.

Possun suurinta herkkua ovat tammenterhot, joita se mutustaa lähes koko vuoden riippuen siitä, millaisia tammilajikkeita metsässä sattuu olemaan ja mihin aikaan ne tiputtelevat terhonsa alas. Tammenterhoinen ruokavalio antaa possun rasvalle hyvin pähkinäisen aromin. Lisäksi liha on poikkeuksellisen marmoroitunutta, joten pähkinän maku löytyy lihan sisältäkin.


Tässä kohden pitää kuitenkin tehdä pieni tiputus pilvilinnoista, koska vitosen rasia tätä herkkua ei ole oikeasti ole käyskennellyt missään tammilehvissä eikä ole varsinaisesti 100-prosenttinen bellota-sikakaan, josta saa parhaan lihalaadun. Koska Espanja on yli 50 miljoonan ihmisen maa, täällä on samanlaista tehotuotantoa kuin kaikkialla muuallakin ja niinpä tuo alla olevan kuvan rasiaankin päätynyt possu on mitä luultavimmin nähnyt enemmän valtavan navetan seiniä kuin tammitarhoja.

Yksi parhaista grillissä tai pannulla toimivista Ibérico-lihoista on presa. Se on liha, joka löytyy etusorkan yläreunasta. Se ei kuitenkaan ole etuselkää eikä kassleria. Tämä lihan on aivan poikkeuksellisen marmoroitunut ja murea. Se ei tarvitse mitään muuta kuin sopivan miedon grillin tai paistinpannun, jotta rasva ehtii sulaa lihan kypsyessä ja mausteiksi vain suolaa pippurin kera. Presa on hyvä grilliherkku vaikka illanistujaisiin yksinkertaisen salaatin ja punaviinin kylkeen. ¡Olé!



Tällä kertaa nappasimme rasiallisen presaa wokkia varten. Wokki on helppo pyttipannun korvike silloin, kun jääkaapissa kummittelee vihanneksia, joiden viimeinen käyttöhetki lähestyy uhkaavasti. Meillä oli jääkaapin vihannesrasian pohjalle jäänyt puolikas paprika, parsaa, sipulia, kukkakaalia ja porkkanoita, jotka eivät enää olleet napsahtavan tuoreita sanan varsinaisessa merkityksessään. Siispä wokkia väsäämään ja se alkaa kastikkeesta, johon hauskan makuvivahteen tuo kiinalainen viismauste.

Wok-kastike (neljälle)

  • 2 rkl tummaa soijaa
  • 2 rkl kalakastiketta
  • 4 rkl tummaa sokeria tai 2 rkl hunajaa
  • Peukalonpään kokoinen pala inkivääriä raastettuna
  • 1 tl kiinalaista viismaustetta
  • 2 rkl maissijauhoa tai -tärkkelystä
  • 2 valkosipulinkynttä raastettuna
Sekoita kaikki ainekset mukissa yhteen niin, että sokeri sulaa. Siirrä sivuun odottamaan.


Ibérico-wokki (neljälle)

  • Kaikki nahistumassa olevat vihannekset jääkaapista, kuten porkkanat, paprikat, sipulit, kukkakaalit, parsakaalit, parsat, kesäkurpitsat, jne. 
  • 400 g Ibérico-possun presaa tai muuta wokkiin sopivaa possun suikalelihaa
  • 1 chili
  • Suolaa ja pippuria
  • Oliiviöljyä
  • 2 rkl osterikastiketta
  • 1 lime
  • Seesaminsiemeniä koristeluun
  • Kevätsipulin varsia koristeluun
  • Tuoretta korianteria koristeluun
Pilko possu ohuiksi siivuiksi ja laita viipaleet kannelliseen rasiaan. Kaada puolet wok-kastikkeesta possujen päälle ja kääntele huolellisesti. Jätä jääkaappiin maustumaan hetkeksi.




Kuori ja pilko vihannekset joko julienne-tyylillä tikuiksi tai mandoliinilla ohuiksi siivuiksi. Pilko myös chili ohueksi ja jätä sivuun odottamaan.





Paista possuviipaleet oliiviöljyssä wokkipannulla puoliteholla kypsäksi. Siirrä sivuun lautaselle odottamaan.




Nosta lämpö täysille ja siirrä vihannekset chilin kera samalle oliiviöljyllä voidellulle wok-pannulle. Paprikat ja sipulit voi laittaa vähän myöhemmin, koska ne kypsyvät nopeasti. Sekoita, ja kun vihannekset alkavat olla lähes siinä kypsyydessä, kun haluat, lisää possut ja loppu wok-kastike pannulle.




Lisää osterikastike wokkiin ja purista limen mehu päälle. Sekoita ainekset sekaisin ja nosta suoraan lautasille. Koristele seesaminsiemenillä, pilkotuilla kevätsipulin varsilla ja korianterinlehdillä.


Mikäli haluat wokista ruokaisamman, voit lisätä myös nuudeleita sekaan. Tällä kertaa tyydyimme vihannespitoiseen vaihtoehtoon, koska muuten annoksista olisi tullut liian isoja tai olisimme joutuneet heittämään viimeistä käyttöpäivää lähestyviä kasviksia roskikseen.

¡Buen provecho!





Kommentit