Ajo blanco - valkosipulikeitto


Ajo blanco, valkosipulikeitto on Málagan vastine kesäkeitolle. Se nautitaan usein kylmänä ja se on suosittua varsinkin kuumina, jopa yli 40 ºC lämpötiloihin yltävän lämpötilan piinaavina päivinä. Keitolla on myös lempinimi, gazpacho blanco, valkoinen gazpacho-keitto. Oikea gazpacho on tomaatista tehty tuhdimpi versio ja siksi paikalliset suosivatkin tätä maukasta kylmää keittoa, jos kuumuus ahdistaa. Mikään ei kuitenkaan estä tarjoilemasta keittoa myös lämpimänä ja varsinkin talvikautena tähän saattaa törmätä edelleenkin, mutta lämmitettynä.

Keitto on merkitty gluteenittomaksi, ja sellainen se onkin, kunhan jättää krutongit pois. Ilman niitäkin  keitto maistuu taivaalliselta!

Valkosipulikeitto (neljälle – ainakin)

  • 4 rkl voita
  • 1 purjo
  • 1 chili
  • 2 kokonaista valkosipulia, noin 20-25 kynttä yhteensä
  • 1,5 l kanalientä
  • Lasillinen kuivaa valkoviiniä
  • 1 kg perunoita
  • 1 tl suolaa
  • Kourallinen silputtua persiljaa
  • 1 dl raastettua manchegoa (koristeluun)
  • Kevätsipulin varsi (koristeluun)

Pilko purjo, persilja, chilit ja valkosipulit ohuiksi siivuiksi. Viipaloi perunat. Sulata voi kattilassa ja kuullota purjo, valkosipuli sekä chili muutaman minuutin ajan.



Kun valkosipuli alkaa hiljalleen ruskistua lisää valkoviini, kanaliemi, perunat ja persilja. Anna seoksen pulpahtaa ja laske lämpöä niin, että kattila kiehuu hiljalleen. Anna kiehua 45 minuuttia kannen alla.





Soseuta keitto sauvasekoittimella. Lisää vielä pieni nokare voita keittoon kauniin kiillon saamiseksi. Sekoita ja siirrä keitto sivuun tekeytymään.



Krutongit

  • Muutama siivu vaaleaa leipää, mieluiten jo hieman vanhaa ja kovaa
  • 2-3 rkl oliiviöljyä
Kuumenna öljy paistinpannulla hyvin kuumaksi. Lisää kuutioitu leipä pannulle ja paista nopeasti ruskea pinta kauttaaltaan. Nosta leipäkuutiot pannulta talouspaperin päälle, jotta ylimääräinen öljy valuu pois.



Nosta pari kauhallista keittoa kullekin lautaselle. Laita päälle krutonkeja ja raasta päälle vähän manchego-juustoa ja koristele pilkotuilla kevätsipulin varsilla. Jos kevätsipulia ei ole, voit myös pilkkoa purjoa päälle.



¡Buen provecho!

Kommentit