Yy-kaa-koo - pikkelöidyt sipulit


Vaikka Suomen kesä alkaa jo olla loppusuoralla ennätyshelteistä huolimatta, jatkuu grillauskausi Fuengirolassa edelleen. Meillä kaasugrilli käynnistellään useamman kerran viikossa ja parilalle päätyy usein ibériconpossua, lohta, tonnikalaa tai kanaa. Varsinkin rasvainen ja maukas possu, joka on mutustanut tammenterhoja, sopii erinomaisesti nautittavaksi tämän lisäkkeen kera. Makea ja hapokas pikkelöity sipuli taittaa raskaan grilliruoan helposti lähetyttäväksi annokseksi. Ja mikä parasta, pikkelit säilyvät jääkaapissa ja ovat heti käyttövalmiita, kun grillin kansi aukeaa.

Tämä resepti sopii sellaisenaan myös ns. mummonkurkuille, kunhan mausteet vaihdetaan sitruunasta ja tähtianiksesta tilliin. Olemme pikkelöineet myös porkkanaa ohuina lastuina, fenkolia, kukkakaalia ja kesäkurpitsaa. Kaikki toimivat! Teemme monesti myös sekametelipikkelin, jossa on samassa purnukassa kaikki yllämainitut samassa pikkelissä. Mutta pidemmittä puheitta itse asiaan eli yy-kaa-koo-liemeen, joka on koko pikkelöinnin perusta.

Pikkelöintiliemi

  • 3 osaa vettä
  • 2 osaa sokeria
  • 1 osa väkiviinietikkaa
Kaada tarvitsemasi määrä pikkelöintiliemen aineita kattilaan ja kiehauta niin, että sokeri sulaa. Esimerkiksi 3 dl vettä, 2 dl sokeria ja 1 dl etikkaa antaa noin puolen litran verran nestettä. Anna liemen jäähtyä kiehautuksen jälkeen. Tähän on kaksi koulukuntaa, joista toisessa liemi kaadetaan kuumana pikkelöitävien sipulien päälle ja toisessa kylmänä. Me olemme aina jäähdyttäneet liemen ennen kaatamista.

Pikkelisipulit

  • Punasipuleita
  • Sitruunaa
  • Tähtianista
  • Mustapippuria
Leikkaa sipulit ohuiksi renkaiksi. Täytä säilytysastia sipuleilla, muutamalla tähtianiksella, sitruunan viipaleilla ja mustapippureilla. Esimerkiksi kuvan purkkiin meni yksi iso sipuli, puolikas sitruuna, 2-3 tähtianista ja kymmenkunta kokonaista pippuria. 



Kaada jäähtynyt liemi sipulien päälle niin, että ne peittyvät kauttaaltaan ja sulje kansi. Säilytä jääkaapissa pari päivää ennen käyttöä, jotta pikkelöinti tapahtuu. Pikkelit säilyvät hyvin ja purkin sisältö on ainakin parisen viikkoa käyttökelpoinen, kunhan se säilytetään jääkaapissa.


¡Buen provecho!


Kommentit