Tulinen hunajalohi ja kukkakaaligratiinia



Tällä lohireseptillä tehdään varmastikin valtaosa meidän perheen lohiannoksista. Hunajan ja chilin yhdistelmä juttelee lohikimpaleen kanssa äärimmäisen hyvin. Usein meillä on lisukkeena wokkivihanneksia tai ihan vain perussalaatti, mutta tällä kertaa innostuimme testaamaan kaupasta löytynyttä uutta juustoraastesekoitusta, johon on valittu kaksi lempijuustoamme: mozzarella ja provolone. Tätä sekoitusta ei ehkä Suomesta löydy, mutta mikä tahansa gratinointiin tarkoitettu juustoraaste käy. Ja juustoinen kukkakaali ja tulinen lohi ovat lautasella aivan kavereita.

Tulinen hunajalohi (neljälle)

  • 600 g lohta suomustettuna nahan kera ruodot nypittynä
  • 0,5 dl hunajaa
  • 0,5 dl soijaa (mielellään tummaa, mutta vaaleakin käy)
  • 2 rkl balsamikoa
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • Tuoretta chiliä mielen mukaan (marinadiin ja lautaselle)
  • Tuoretta korianteria revittynä (lautaselle)
Leikkaa chili ohuiksi renkaiksi. Sekoita marinadin ainekset yhteen chilin kera kannellisessa rasiassa, jonne kala mahtuu. Hunaja pitää saada sulamaan soijaan niin, että tuloksena on hyvin juokseva liemi. Maista. Jos suolaisen ja makean suhde on pielessä lisää joko hunajaa tai soijaa, jotta maku on balanssissa. Yleensä puoli desiä kumpaakin antaa täydellisen lopputuloksen eli kannattaa mitata. Tässä kohden kannattaa maistaa myös chilin määrä kohdilleen. Marinadin pitää olla ylitulinen, koska suurin osa tulisuudesta ei uppoa kalaan.

Leikkaa lohi neljäksi annospaloiksi, pyöritä marinadissa ja jätä pohjalle nahkapuoli ylöspäin. Sulje kansi ja jätä jääkaappiin vähintään tunniksi marinoitumaan. Yön yli ei kannata marinoida, koska kala muuttuu hyvin hauraaksi ja vaikeaksi käsitellä pannulla ehjänä, vaikka maukas toki onkin.



Kukkakaaligratiini

  • 1 kokonainen kukkakaali
  • 1/2 dl vehnäjauhoja
  • 4 rkl suolaista voita
  • 5 dl maitoa
  • 150 g juustoraastetta
  • 1/2 tl jauhettua muskottipähkinää
  • 1/2 tl jauhettua valkopippuria
  • 1 tl suolaa
  • 3 tl kuivattua timjamia
Pilko kukkakaali kokonaiksi tähkiksi ja keitä runsaassa vedessä niin, että ne ovat lähes kypsiä. Kokeile haarukalla kypsyys. Kun kukkakaalit ovat melkein pehmeitä, nosta ne lävikkökauhalla uunivuokaan, joka on voideltu reunoista voilla. Näin gratiini ei tartu reunoihin kiinni. 



Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen.

Sulata 4 reilua ruokalusikallista voita kattilassa ja lisää jauhot. Sekoita voimakkaasti vispilällä äläkä anna jauhojen ruskistua. Ala hiljalleen lisäämään maitoa. Keitä viitisen minuuttia edelleen jatkuvasti sekoittaen ja lisää sitten juustoraaste. Mausta muskottipähkinällä, valkopippurilla, suolalla ja timjamilla. Maista suola ja lisää tarvittaessa. 




Kaada seos kukkakaalien päälle tasaisesti ja laita uuniin noin 20 minuutiksi, kunnes juusto on saanut kauniin värin.




Nosta lohi marinadista ja taputtele ylimääräinen marinadi pois talouspaperilla. Paista lohi kuumalla pannulla voissa ensin nahkapuoli ylöspäin niin, että kala saa kauniin karamellisoituneen pinnan.




Käännä lohipalat ja paista nahkapuoli alaspäin viitisen minuuttia. Voit veitsellä varovasti kurkistaa, koska lohi alkaa paksuimmalta kohden olla kypsää. Kalan paksuus vaikuttaa ratkaisevasti kypsymisaikaan ja tietenkin henkilökohtaiset mieltymykset vaikuttavat miten kypsänä tai raakana lohensa haluaa nauttia.

Nosta juustogratiinia lautasen pohjalle ja asettele kukkakaalin tähkät sivulle. Nosta lohi juustokastikkeen päälle ja viimeistele chilillä ja korianterilla.


¡Buen provecho!

Kommentit