Savuinen manchego-juusto mustikkahillokkeella


Täällä Etelä-Suomessa oikeita savustimia tulee harvoin vastaan, mutta aika monen ystävän terassilla on sähkösavustin. Niin myös meillä. Perinteinen savustettu lohi tulee tehtyä parin kuukauden välein, mutta savustetusta manchegosta emme olleet kuulleetkaan ennen kuin paikallisissa ravintoloissa kokkina toiminut ystävämme vinkkasi asiasta oikein maistiaisten kera. Ja hitto vie, sehän vei kielen mennessään!

Savulla tuntuu olevan vaikutus tunkeutua rasvaan hyvin ja siksi runsasrasvaiset ruoat toimivatkin savupöntössä parhaiten. No, manchego ei paljon muuta olekaan kuin rasvaa, joten se imaisee savuaromit loistavasti sisäänsä.

Savuinen juusto, pähkinät ja makea hilloke toimivat hienosti yhteen ja tämä sopiikin erinomaisesti vaikkapa illanistujaisiin naposteltavaksi tai köykäisemmän pääruoan perään jälkkäriksi. Hillokkeen pystyy ja se kannattaakin tehdä hyvissä ajoin etukäteen, jolloin maut ehtivät tekeytyä ja ruokailutilanteessa tehtäväksi jää vain vahtia, ettei juusto lorahda liian juoksevaksi. Aloitetaan siis hillokkeesta.

Mustikkahilloke

  • 1 litra mustikoita
  • 0,5 dl vettä
  • 0,5 dl omenaviinietikkaa
  • 2 dl sokeria
  • 1 vanilijatanko
  • 1 tähtianis raastettuna
  • 3 mausteneilikkaa
  • 1 pieni chili
Raasta tähtianis jauhoksi esimerkiksi parmesaaniraastimella kattilaan. Halkaise vanilijatanko ja vedä siemenet tangon sisältä veitsellä kattilaan. Lisää myös tangonpuolikkaat ja halkaistu chili mukaan. 



Lisää reseptin loput ainesosat kattilaan ja kiehauta. Kun seos alkaa kevyesti pulputtaa, jätä se liedelle miedolle lämmölle hymyilemään puoleksi tunniksi. 

Käännä hellan lämpö pois ja nouki chilin ja vanilijatangon puolikkaat pois. Anna seoksen jäähtyä ja siirrä jääkaappiin odottamaan käyttöä.




Savustettu manchego ja saksanpähkinät


Suojaa savustimen ritilä foliolla niin, että sekä haluamasi kokoinen lohkare manchegoa sekä pähkinät mahtuvat folion päälle. Jätä ritilää reunoilta avoimeksi, että savu pääsee kiertämään esteettä. 

Laita reilu kourallinen haluamaasi savustuslastua puruastian pohjalle ja roiskaise märistä käsistä vesipisaroita päälle, jotta lastut savuavat kunnolla. Laita savustin päälle ja kansi kiinni, mutta ilman ritilää tai juustoa. 

Asettele juusto ja pähkinät ritilälle folion päälle, ja kun savustin alkaa tupruttaa savua, laita ritilä 10 minuutiksi savupönttöön (ohjeellinen aika on siis Muurikan savustimelle ja oheisen kuvan kokoiselle juustolle). Muilla savustimilla pitää savustusaika testata tarkistamalla juuston sulamispiste, koska juusto lähtee valumaan hyvin nopeasti yli foliosta, kun se alkaa sulaa. Tarkoitus ei ole kuitenkaan sulattaa juustoa kokonaan vaan ainoastaan pinnan sulaa valuvaksi.


Kun juusto on valmis, nosta se jäähtymään hetkeksi. Kun rakenne on palautunut takaisin hieman kiinteämmäksi, leikkaa se siivuiksi ja tarjoile saksanpähkinöiden ja hillokkeen kera.

¡Buen provecho!

Kommentit