Ranskalainen keittiö on kiehtonut meitä aina siitä lähtien, kun katsoimme elokuvan Julie & Julia. Innostuimme testaamaan, miten ranskalaiskeittiön klassikko, coq au vin, onnistuu kotikokeilta ja onnistuihan se. Raaka-aineet maksoivat vain noin kympin (Espanjassa punaviini on edullista) ja maku vie kielen mennessään!
Kukkoa viinissä (neljälle)
- 150 g savupekonia
- 1 kokonainen pieni broileri tai maissikana
- 4 valkosipulinkynttä
- Puolikas purjo tai kevätsipulin vartta
- 2 shalottisipulia
- 2 porkkanaa
- 200 g herkkusieniä
- 1 plo punaviiniä
- 1 litra kanalientä
- Tuoretta timjamia
- Laakerinlehtiä
- Suolaa ja pippuria
Leikkaa kana oheisen kuvan mukaisesti paloiksi. Jätä luut koipien ja siipien sisään, koska ne antavat makua ruokaan.
Kypsentäminen kannattaa aloittaa paistamalla pieneksi kuutioitu pekoni kattilassa tai kasarissa. Kun pekoni on rapeaa ja kypsää, nosta se sivuun paperin päälle valumaan, mutta jätä pekonista irronnut rasva kattilan pohjalle ja paista kanapaloihin kaunis ruskea pinta kovalla lämmöllä. Kanoja ei tarvitse vielä kypsentää loppuun asti, vaan antaa pintaan kaunis ruskea sävy. Nosta kanat sivuun pekonien päälle, mutta jätä edelleen pekonista ja kanasta irronnut rasva kattilaan.
Siivuta shalotit ja valkosipuli ja paista katilassa rasvassa, kunnes ne alkavat kuullottumaan. Lisää rouheasti pilkottu purjo, porkkanat ja herkkusienet ja kääntele hetki, että ne alkavat saada väriä.
Lisää pekoni ja kananpalat kattilaan. Kaada päälle pullollinen punaviiniä ja niin paljon kanalientä, että kaikki raaka-aineet peittyvät. Lisää liemeen pari laakerinlehteä, muutama timjaminoksa, kymmenkunta kokonaista mustapippuria ja varovasti suolaa. Sekoita, peitä kannella ja jätä hiljaa pulputtamaan joko liedelle tai uuniin (150 ºC) 40 minuutin ajaksi. Tarkista puolivälissä nesteen määrä ja lisää sitä tarvittaessa.
Kasvispyre
- 3 bataattia
- 5 palsternakkaa
- 3 porkkanaa
- 4 rkl voita
- 1 rkl hunajaa
- Suolaa ja pippuria
Pese, kuori ja pilko juurekset ja keitä niitä suolalla maustetussa vedessä 20 minuuttia. Siivilöi vesi talteen ja anna juuresten jäähtyä pieni hetki. Lisää päälle voi ja hunaja ja soseuta perunanuijalla. Lisää keitinvettä sen verran, että muusin rakenne muuttuu oikeaksi. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
Tarkista kukkokattilasta maku ja lisää suolaa tarvittaessa. Kokoa annos laittamalla muusi pohjalle ja kan..kukko päälle hautuneiden juuresten kera. Annoksen voi koristella tuoreilla timjaminoksilla.
¡Buen provecho!
Kommentit
Lähetä kommentti