Ranskalainen sipulikeitto


Ranskalaisen keittiön yksi perusideoita on pystyä muokkaamaan yksinkertainen ainesosa kielen mennessäänvieväksi herkkuelämykseksi, jota haluaa kauhoa lisää ja lisää. Ranskalainen sipulikeitto on juuri tällainen. Alle 10 euron hintaisista raaka-aineista pystyy loihtimaan todella herkullisen ruoan koko perheelle, ja koska se on niin edullista, niin sitä kannattaa tehdä saman tien tuplamäärä seuraavallekin päivälle.

Ranskalainen sipulikeitto (neljälle)

  • 8 sipulia
  • 1 rkl vehnäjauhoja
  • 4 rkl voita
  • 1,2 litraa lihalientä
  • 5 tuoretta timjaminoksaa
  • Suolaa ja pippuria
Kuori sipulit ja leikkaa ne renkaiksi. Sulata voi kattilassa ja lisää sipuli. Anna sipulin pehmitä kattilan pohjalla miedolla lämmöllä noin puolisen tuntia silloin tällöin sekoittaen. Älä anna sipulin palaa. 




Kun sipuli on pehminnyt, lisää jauhot ja sekoita. Tämän jälkeen kaada kiehuvan kuuma lihaliemi päälle ja vedä kolmen timjamioksan lehdet varresta keittoon. Sekoita ja anna keiton kiehua hiljalleen 45 minuuttia. Tarkista maku lopussa ja lisää suolaa ja pippuria, mikäli tarpeen.



Gruyère-leivät

  • 4 patonginsiivua
  • 2 valkosipulinkynttä
  • Oliiviöljyä
  • Gruyère-juustoa (tai jokin muu voimakas juusto)
Kuumenna uuni 250-asteiseksi. Pirskota oliiviöljyä leipien päälle ja raasta pinnalle valkosipulia. Vedä timjaminvartaista lehtiä mausteeksi ja raasta päälle reilusti juustoa. Laita leivät uuniin muutamaksi minuutiksi niin, että juusto ehtii sulaa, mutta ei vielä ruskistu. Tarjoile leivät keiton päällä.



¡Buen provecho!

Kommentit