Kalaisat pintxot


Olemme vierailleet lukuisia kertoja Pohjois-Espanjassa, jossa tikulla lävistetyjä pieniä tapasleipiä, pintxoja, on lähes joka baarissa tarjolla. Pintxot ovat saaneet alkunsa Baskimaalla, mutta ne ovat hyvin yleisiä myös Kataloniassa – ja erityisesti Barcelonassa – sulassa sovussa perinteisten espanjalaistapasten rinnalla.



Pinxtojen tekemisessä ei ole sääntöjä. Tarkoituksena on tehdä yhdellä tai kahdella suupalalla nautittava pieni herkku, jonka makuyhdistelmä toimii. Esteettisyys ja värikkyys ovat myös tärkeässä roolissa.



Ne rakennetaan usein patonginsiivun päälle, mutta monesti näkee myös suoraan tikkuun tehtyjä versioita kuten ohessa.

Ja tikun tarkoituksenahan on pitää kirjaa siitä montako pintxoa on syönyt. Monissa pinxtoja tarjoavissa baareissa ja ravintoloissa herkut ovat kaikkien saatavilla tiskeille aseteltuna ja niitä voi käydä noutamassa lautaselleen sitä mukaa, kun nälkä yllättää. Kun tulee laskun aika, tarjoilija laskee lautaselle kertyneet tikut. Eri hintaiset pintxot merkitään yleensä eripituisilla tikuilla.

Tonnikala- ja kylmäsavulohi-pintxot

Espanjassa tyypillinen säilykekala tonnikalan rinnalla on bonito, joka on sardinin sukulainen ja muistuttaa hyvin paljon rakenteeltaan tonnikalaa. Siitä saa loistavan tahnan kalaisaan pintxoon ja käytimme sitä reseptissä. Bonito ei ole sama kala kuin Suomessa myytävä boniitti, mutta boniittikin käy samoin kuin tonnikala. 

Tonnikalatahna

  • 1 säilyketölkillinen (n. 200 g) tonnikalaa öljyssä tai vedessä
  • 2 rkl majoneesia
  • 2 rkl maustamatonta tuorejuustoa
  • 2 shalottisipulia
  • 2 tl rouhittua rosepippuria
  • suolaa




Sekoita tuorejuusto ja majoneesi tasaiseksi ja lisää sekaan hienonnettu shalotti ja tonnikala. Sekoita, mausta mieleiseksi suolalla ja rosepippurilla, ja laita jääkaappiin tekeytymään.

Pintxot

  • Tuore patonki
  • 100 g kylmäsavulohta
  • Pieni tölkki kivettömiä oliiveja
  • Kevätsipulin varsia
  • Kaviaria
  • Viiriäisen munia
  • Hammastikkuja
Keitä viiriäisen munat niin, että laita ne kylmään veteen ja keitä 3 minuuttia siitä hetkestä, kun vesi alkaa kiehua. Kaada vesi pois, anna munien kuivahtaa ja kuori ne valmiiksi.




Leikkaa patonki siivuiksi ja täytä tonnikalatahnalla. 




Me teimme tällä kertaa osan leivistä kylmäsavulohen, viiriäismunien ja kaviaarin kera sekä osan niin, että leviällä oli tahnan lisäksi kivettömiä oliiveja ja kevätsipulin varsia. 



¡Buen provecho!




Kommentit